Hoofd in de wolken, poten in de klei.

Onder dit motto ontwikkelt, produceert en distribueert feddehoekstra.org onafhankelijke filmproducties.

Fedde Hoekstra is de drijvende kracht, maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een sterk collectief. Ons team realiseert landschappelijke en gestileerde films die zijn geworteld in de Nederlandse schildertraditie. We draaien onze films in Noord Nederland, maar ze worden over de hele wereld vertoond en winnen prijzen.

Bij onze producties streven we naar een inclusieve werkwijze en duurzaamheid in sociaal opzicht. Onze intentie is om eigenaarschap te creëren bij medewerkers en partners zodat er community kan ontstaan rondom een film. Door slim gebruik te maken van onze goodwill en netwerk in de noordelijke regio en een instelling waarbij we het mes aan meerdere kanten laten snijden, krijgen we de handen op elkaar! Daarbij geldt voor ons altijd dat we eerst wat komen brengen, en daarna pas wat vragen.

Ons volgende doel is de realisatie van de speelfilm Jildau. Gezien de grootte van de productie, onze artistieke ambitie in dezen en de internationale belangstelling die er inmiddels is, staan we open voor nieuwe samenwerking. We zijn in dit verband op zoek naar co-producenten en partnerschap met relevante organisaties en individuen. Kijk op de Jildau-pagina(link) voor meer informatie en mogelijkheden. Teneinde productiebudget voor Jildau te genereren, worden schilderijen van Fedde te koop aangeboden op de Art Gallery-pagina.

feddehoekstra.org werkt al jaren samen met: Ot Louw (Montage), Maarten van Keller (Camera), Martijn Pot (Camera), Bas Lookman (Geluid), Arjen van der Grijn (Grime), Yvonne Dijkstra (Production design), René Jonkers (First ad), Frans Tigchelaar (Licht), John Thorborg (Colorist), Wart Wamsteker (Sounddesign), Marlais Olijrhook (Scenario), Frank Boxman (VFX), Leo van der Reest (VFX), Hanne van der Velde (Website & fotograaf), Roxane Schreiber (Productie) en Ron Aerts (Apparatuur & data management).

Naast onze eigen producties maken we ook films in opdracht, verzorgen workshops en bieden productie service support voor wie op lokatie in Noord Nederland wenst te filmen.

Crew op de set van "Tour de Force" / Foto © Hanne van der Velde
Cast en crew van Tour de Force in Westeremden, 2016. Foto: Hanne van der Velde

Fedde Hoekstra (Leeuwarden, 1970) is meer dan 30 jaar werkzaam in de Nederlandse filmwereld. Hij is begonnen als acteur in diverse Nederlandse en Friese televisieseries en speelfilms, maar naar verloop van tijd steeds meer achter de schermen terecht gekomen. Hij heeft onder andere functies bekleed als opnameleider en locatiescout.

Hoekstra heeft 8 korte films geschreven en geregisseerd. Hij werkte daarnaast als co-regisseur voor 2 televisieseries en een bioscoopfilm.

Een sterke invloed op zijn rol als filmmaker is de achtergrond die Hoekstra heeft als beeldend kunstenaar. Hij exposeerde zijn werk in binnen- en buitenland. Zijn schilderijen, tekeningen en collages bevinden zich in collecties van particulieren, bedrijven en de kunstuitleen in Groningen en Amsterdam.

Hoekstra schreef en speelde daarnaast enkele cabaretvoorstellingen, gaf een performance in het Stedelijk Museum Amsterdam en won de CJP Poëzieprijs 1995.

Fedde als Geert Jansma in Spijkerhoek, 1989. Foto: Henny Miltenburg

Hoofd in de wolken, poten in de klei.