De Geus

Status: treatment-fase

Korte film en pilot voor een dramaserie die zich afspeelt in de nabije toekomst. Een hoofdinspecteur probeert in een fascistisch Nederland te redden wat er te redden valt. De bevlogen rechercheur wordt tot een radicale keuze gedwongen als zijn oude oorlogsmakker een dissident helpt vluchten die hij juist wordt geacht te arresteren.

De Geus is een samenwerking tussen Lupko Ellen, schrijver van literaire thrillers, en filmmaker Fedde Hoekstra. Beide wonen en werken in Groningen. De verhalen die ze maken spelen zich voor het grootste deel af in deze provincie.

De Geus is gebaseerd op de personages, het Groninger decor en de politieke achtergrond zoals Ellen die in het boek ‘Nachtengel’ beschrijft. Nachtengel is onderdeel van de populaire Menkema-reeks en werd in 2014 genomineerd voor de Gouden Strop.

Het begrip ‘burgermeester in oorlogstijd’ is het uitgangspunt voor De Geus. Het hoofdpersonage voelt zich als hoog politiefunctionaris gedwongen een democratisch aan de macht gekomen ultrarechts politiek systeem te ondersteunen waar hij tegen is, en rechtvaardigt dat door te zeggen dat hij daarmee ‘erger voorkomt’. Het verwijst naar de dilemma’s waar veel burgemeesters tijdens de Tweede Wereldoorlog mee werden geconfronteerd en prikkelt de vraag bij de kijker: wat zou ik doen in zo’n situatie? De film stelt die vraag, maar geeft geen antwoord.

Meer informatie over Lupko Ellen en zijn boeken: www.uitgeverijpassage.nl

Moodboard: Yvonne Dijkstra

Hoofd in de wolken, poten in de klei.