De Geus

Status: treatment-fase

Speelfilm en miniserie die zich afspeelt in de nabije toekomst. Een alcoholistische wetsdienaar kan zich in een fascistisch Nederland maar met moeite staande houden. Wanneer zijn oude oorlogsmakker zich ontpopt als held van het verzet, krijgt hij de opdracht om hem op te sporen en wordt zo gedwongen om radicaal te kiezen tussen plicht en vriendschap.

De Geus is een samenwerking tussen Lupko Ellen, schrijver van literaire thrillers, en filmmaker Fedde Hoekstra. Beide wonen en werken in Groningen. De verhalen die ze maken spelen zich voor het grootste deel af in deze provincie.

De Geus is gebaseerd op de personages, het Groninger decor en de politieke achtergrond zoals Ellen die in het boek ‘Nachtengel’ beschrijft. Nachtengel is onderdeel van de populaire Menkema-reeks en werd in 2014 genomineerd voor de Gouden Strop.

Het begrip ‘burgermeester in oorlogstijd’ is het uitgangspunt voor De Geus. Het hoofdpersonage voelt zich als politiefunctionaris gedwongen een democratisch aan de macht gekomen ultrarechts politiek systeem te ondersteunen waar hij tegen is, en rechtvaardigt dat door te zeggen dat hij daarmee ‘erger voorkomt’. Het verwijst naar de dilemma’s waar veel burgemeesters tijdens de Tweede Wereldoorlog mee werden geconfronteerd en prikkelt de vraag bij de kijker: wat zou ik doen in zo’n situatie? De film stelt die vraag, maar geeft geen antwoord.

Meer informatie over Lupko Ellen en zijn boeken: www.uitgeverijpassage.nl

Moodboard: Yvonne Dijkstra

Hoofd in de wolken, poten in de klei.